Hartwig's Trigger
† 09.08.2013 - 15.10.2017

"Tiger"
VH14-029-0008
Saksalainen ratsuponi 59.375%, ori
09.08.2013, 25v*
Tiikerinkirjava, 144cm
Kouluratsastus - Helppo A (re. 70cm me. 60cm)
om. Hartwig Ponies (VRL-09844)
kasv. Hartwig Ponies

* Ikääntyy satunnaisesti | 3-vuotias 09.09.2013
Kuvan © Cindy Cornett Seigle - CC BY-NC-SA 2.0

Palkittu kesäkuun yleislaatuarvostelutilaisuudessa YLA2 palkinnolla 80 pisteellä.
Palkittu elokuun laatuarvostelutilaisuudessa KRJ-III palkinnolla 80,5 pisteellä.
Palkittu elokuun laatuarvostelutilaisuudessa RPL-II palkinnolla 59 pisteellä.

Tigerin luonne

Yleisesti ottaen Tiger on periaatteessa ihan kiltti herra, mutta silti siltä löytyy myös orimaisuutta ja oriin kannattaakin tutustua erittäin hyvin ennen kuin sen kanssa alkaa enemmän puuhailemaan. Tutut ihmiset kun osaavat varautua Tigerin temppuiluihin ja herkästi kuumuvuuteen, mutta koska kyseessä on kumminkin ori, ei luulisi kenellekään tulevan yllätyksenä että tämä herra ei ole se helpoin tapaus käsitellä. Muiden hevosten kanssa Tiger tulee toimeen hyvin vaihtelevalla menestyksellä ja ori onkin seuransa suhteen kohtuullisen nirso, eli uusien tuttavuuksien kanssa kannattaa olla hieman varuillaan ettei tule turhia vaaratilanteita hevosten suhteen.

Hoidettaessa Tiger seisoo yleensä ihan nätisti paikallaan, mutta jos hoitaja aristelee yhtään tai on yhtään epävarma toimistaan, ei hoitotoimenpiteiden teosta tule yhtikäs mitään. Kokemattoman tai epävarman hoitajan kanssa Tiger alkaa nimittäin hyvin herkästi steppailemaan rauhattomasti tai saattaa jopa alkaa luimimaan hoitajalleen, mutta jos hoitaja toimii itsevarmasti niin oria ei kiinnosta yhtään, mitä sen kanssa tehdään. Tällä herralla ei siis ole varsinaisia lempi-, tai inhokkihoitotoimenpiteitä, mutta harjan letitys saa Tigerin näyttämään erittäin tympeää naamaa, sillä kuka arvonsa tunteva herra nyt haluisi lettejä. Tarhasta ja laitumelta ori tulee äärimmäisen helposti hakijan luokse kunhan hakija on tuttu henkilö. Tuntemattomia Tiger saattaa hetken juosta karkuun, mutta tulee kyllä jossain vaiheessa hakijan luokse, kunhan herra itse kyllästyy hippaleikkiin. Talutettaessa Tigeriltä löytyy vauhtia välillä hieman liikaakin ja taluttaja joutuu yleensä tekemään tosissaan töitä saadakseen orin pysymään hallinnassaan. Ei kannata kumminkaan missään nimessä luulla, että herra tekisi tätä kiusallaan sillä niin ei tosiaankaan ole. Tiger haluaa nimittäin vain siirtyä paikasta toiseen mahdollisimman vauhdikkaasti ja jos taluttaja osaa asiansa, niin orin saa kyllä hidastamaan vauhtiaan. Lastatessa ori käyttäytyy herrasmiehen tavoin ja vaikka kyseessä onkin siis herra, joka näyttää myös orimaisuuttaan silloin tällöin niin lastauksen suhteen ei onneksi ole vielä ilmennyt ongelmia. Ongelmia ei ole tähän päivään mennessä ilmestynyt yhtään myöskään kuljetuksen aikana, niin kuin ei myöskään trailerista ulos ottaessa. Voisikin siis melkeinpä sanoa, että lastaus ja kuljetus on se helpoin homma Tigerin kanssa toimiessa.

Ratsastettaessa Tiger kuumuu helposti ja kun näin käy, niin se on menoa. Selässä olevan tuleekin tietää täydellisesti, mitä on tekemässä jotta orin saa toimimaan ja jos joku nyt kysyy, että miten herkästi kuumuva ratsu voi mukamas toimia koulukentillä, niin vastaukseni on että minkä tahansa saa toimimaan kunhan jaksaa yrittää. Tiger siis tarvitsee kunnolliset alkulämmittelyt, joiden aikana ratsastaja näyttää, että hän määrää eikä suinkaan ratsu ja alkulämmittelyihin kannattaakin siis varata kunnolla aikaa jos haluaa tehdä muutakin kuin kamppailla epätoivoisesti orin kanssa johtajuudesta. Kun ratsastaja saa johtajuuden käsiinsä, alkaa Tigerkin toimimaan ja kun sama ratsastaja jaksaa treenata orin kanssa useamman kerran, helpottuu johtajuuden näyttäminen kerta kerralta entisestään ja herran kanssa ei joudu enää kamppailemaan kovinkaan paljoa. Maastoon menoa ei kumminkaan suositella Tigerin kanssa, sillä juurikin tuo helposti kuumeneminen saattaa helposti aiheuttaa turhia vaaratilanteita. Jos kumminkin tahdot välttämättä mennä maastoon, niin otathan mukaan toisen ratsukon jonka hevosen kanssa ori tulee varmasti toimeen.

Luonne © Entinen omistaja

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Cullenton's Ikaros
wpb 50%, vkk, 144cm
KTK-II, KRJ-II
ii. Gulliver
wB
YLA3, VWY-II
iii. Gustav
wB
iie. Callwood Tindra
wB
ie. Imperial al Baliha
ox
VIR MVA Ch
iei. Farid Nile Moon
ox
iee. Imperial bint Madori
ox
e. Trixie FU
drp 68.75%, tkkrj, 144cm
ei. Travis Sage
drp 62.5%
VIR MVA Ch, KTK-II
eii. Sage Luppon
nf
eie. Tatjana 99'
drp 25% (hann x rp 50% (xx x nf))
ee. Wea Tabitha
drp 75%
eei. Wea Tambourine
conn
eee. Scarlett
rp 50% (nf x knn)

Jälkeläiset
☆ 24.02.2014 t. Tricky Ink SE (e. Inkberry HILL!)
☆ 26.03.2014 t. Sandi's Wintertiger (e. Mäntysuon Winterheart)
☆ 31.03.2014 t. Vampyrenne SE (e. Vampira HILL!)
☆ 09.05.2014 o. Lemon Tigger SE (e. Sandi's Lemona)
☆ 14.01.2015 o. Caral Impreza (e. Perfection Juliette LM)

Sukuselvitys

Isä Cullenton's Ikaros on rautias, 144cm korkea, kouluratsastuspainotteinen welsh part bred-ori joka on kilpaillut vasta muutamissa kisoissa, joten sijoituksiakaan ei ole sen vuoksi kerennyt kertyä kovinkaan montaa. Luonteeltaan tämä herra on kiltti, mutta silti ratsastaessa suhteellisen kuuma ja melkeinpä voisikin siis sanoa ettei kyseessä ole luonteensa puolesta paras kouluratsu, mutta kyllähän sitä menestystä kerkeää kertymään vielä myöhemminkin lisää. Welshverta Cullenton's Ikaroksessa on 50%, eli kyseessä on ensimäisen polven welsh part bred. Jälkeläisiä ori on kerennyt saada ainakin kaksi kappaletta, mutta valitettavasti tarkka määrä ei ole tiedossa.
Isänemä Imperial al Baliha on todella upea, 147cm korkea egyptinarabi-tamma joka on painottunut pääasiassa näyttelyissä kilpailemiseen, mutta yksi kouluratsastussijoituskin löytyy tamman meriittilistalta. Tämä neiti onkin pärjännyt näyttelyissä äärimmäisen hyvin ja Imperial al Baliha on palkittu elämänsä aikana VIR MVA Ch arvonimellä, joka kertoo jokaiselle asiasta yhtään tietävälle kyseessä olevan erittäin kaunis neiti. Jälkeläisiä tammalle onkin kertynyt jo seitsemän kappaletta ja uskoisin kysyntää löytyvän vielä lisääkin.
Isänemänisä Farid Nile Moon oli ruunikko, 147cm korkea arabialainen täysiverinen-ori joka kilpaili pääasiassa näyttelyissä, mutta jonka kanssa kokeiltiin myös satunnaisesti matkaratsastuskilpailuita. Ori pärjäsi huomattavasti paremmin näyttelyissä ja ei mikään ihmekään, sillä Farid Nile Moon oli äärimmäisen rodunomainen, sekä komea tapaus ja tätä herraa ei voinut olla ihastelematta kukaan joka sen tapasi. Ori myös kantakirjattiin elämänsä aikana ensimäisellä palkinnolla ja ei siis mikään ihmekään, että jälkeläisiä syntyi huimat kaksikymmentäviisi kappaletta.
Isänemänemä Imperial bint Madori oli 147cm korkea, ruunikko arabialainen täysiverinen-tamma jonka kanssa harrastettiin ainoastaan näyttelyitä ja tamma olikin itseasiassa täysipäiväinen jalostustamma aina siitä alkaen kun ikä vain antoi periksi jalostukseen käyttämisen. Imperial bint Madori kerettiin myös kantakirjata ensimäisellä palkinnolla ennen kymmenen vuoden ikää ja lähes tulkoon kaikesta menestyksestä, sekä tunnettavuudesta kiiteltiin vähän väliä tamman menestynyttä sukua. Jälkeläisiä tämä neiti kerkesi saamaan elämänsä aikana yhteensä kuusi kappaletta ja kaikki menestyivät omalla tavallaan erinomaisesti.
Isänisä Gulliver oli voikko, 134cm korkea welsh b-ori joka painottui elämänsä aikana kouluratsastukseen, sekä showkilpailuihin. Ori menestyikin molemmissa lajeissa paremmin kuin kukaan uskalsi toivoakaan ja menestystä kertyikin sen verran, ettei yksikään vähänkään enemmän welshpiireissä liikkunut voinut olla tuntematta Gulliverin nimeä. Ori myös palkittiin yleislaatuarvostelussa kolmannella palkinnolla, sekä welshyhdistyksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla. Jälkeläisiä tämä herra sai elämänsä aikana yhteensä kahdeksan kappaletta ja uskoisin, ettei nimi tule siis ainakaan ihan heti katoamaan ponien sukutauluista.
Isänisänemä Callwood Tindra oli kimo, 134cm korkea welsh b-tamma jolla ei valitettavasti kilpailtu yhdessäkään kilpailussa sen elämän aikana, vaikka kapasiteettia olisi löytynyt kouluratsastuskilpailuissa pärjäämiseen. Sen sijaan tamma aloitti jalostustamman tehtävät jo hyvin nuorella iällä ja Callwood Tindra kerettiin myös kantakirjata toisella palkinnolla elämänsä aikana. Tällä erittäin kauniit liikkeet omaalla ponilla oli kysyntää jalostukseen yllättävänkin paljon, vaikkei kisatuloksia löytynytkään ja jälkeläisiä tamma sai elämänsä aikana kahdeksan kappaletta.
Isänisänisä Gustav voikko, 133cm korkea welsh b-ori joka painottui kouluratsastukseen ja kilpailikin siinä suhteellisen menestyneesti kotimaassaan Isossa-Britanniassa. Kilpailuissa käynnin ohella oria käytettiin myös suhteellisen paljon jalostuskäyttöön. Ei mikään ihmekään, että kysyntää löytyi jalostukseen juuri niin kauan kuin Gustav oli tarjolla tammoille, sillä ori periytti jälkeläisiin erittäin vahvasti hyvää liikettä, ulkonäköä ja jopa mahtavaa luonnetta. Ennen kuin ori menehtyi luonnollisesti vanhuuteen 28-vuoden iässä, se kerkesi saamaan yhteensä kaksikymmentäviisi jälkeläistä jatkamaan sukuaan.

Emä Trixie FU on 144cm korkea, tiikerinkirjava saksalainen ratsuponi-tamma, joka on painottunut kouluratsastukseen ja jonka suonissa virtaa 68,75% poniverta. Sijoituksia, saatika voittoja ei ole vielä kerennyt kertymään kovinkaan montaa kappaletta neidin painotuslajista, mutta koska Trixie FU ei ole vielä vanhakaan, niin sijoituksia kerkeää kyllä vielä kertymään tamman elinaikana. Valitettavasti tämä neiti ei ole muutenkaan kerennyt vielä saavuttamaan mitään kovinkaan mainittavaa ja varsojen todellisesta määrästäkään ei ole tarkkaa tietoa, mutta eiköhän se jälkeläismääräkin jossain vaiheessa ilmoiteta.
Emänisä Travis Sage on äärimmäisen hyvin menestynyt, 142cm korkea, rautias ratsuponi-ori, jonka suonissa virtaa 62,5% poniverta ja joka on painottunut kouluratsastukseen. Tämä herra on muunmuassa kerännyt lähes täydet sijoitukset painotuslajissaan, ansainnut näyttelyissä arvonimen VIR MVA Ch ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Kysyntää on löytynyt ihan kivasti ratsuponijalostukseen ja tällä hetkellä orilla onkin yhteensä viisi jälkeläistä, joista muutama on pärjännyt erittäin hyvin omassa painotuslajissaan.
Emänisänemä Tatjana 99' oli 140cm korkea, ruunikko saksalainen ratsuponi-tamma joka painottui kouluratsastukseen. Menestys oli satunnaisesti ihan hyvää, mutta satunnaisesti tammalla oli myös huonoja kausia jolloin menestystä ei tuntunut kertyvän millään. Onneksi noita huonompia kausia ei ollut kovinkaan usein ja senpä vuoksi Tatjana 99'n omistaja olikin ylpeä ratsustaan, olihan se omistajan ensimäinen oma poni. Jälkeläisiä tämä tamma sai elämänsä aikana yhteensä neljä kappaletta, jotka tuntuvat riittäneen mainiosti suvun jatkamiseen.
Emänisänisä Sage Luppon oli 144cm korkea, punarautias new forestinponi-ori joka varsinaisesti painottui kouluratsastukseen elämänsä aikana, mutta ei kumminkaan kilpaillut siinä kovinkaan ahkerasti ikinä. Sijoituksia kertyi tästä hieman hitaammasta kisatahdista huolimatta jonkin verran ja niin sanotusti puuttuvan kilpailumenestyksen Sage Luppon sai korvattua äärimmäisen komealla ulkonäöllään, sekä hyvällä luonteellaan. Tämä ori onkin hyvä todiste siitä, ettei aina tarvita miljoonia sijoituksia jotta kelpaa jalostukseen.
Emänemä Wea Tabitha on tiikerinkirjava, 143cm korkea ratsuponi-tamma jonka suonissa virtaa 75% poniverta ja joka on painottunut kouluratsastukseen. Kovinkaan paljoa ei tämä tamma ole vielä kerennyt kilpailla painotuslajissaan, mutta siitä huolimatta sijoituksia on tullut jo suhteellisen kivasti. Tamman tulevaisuudelta voikin siis melkeinpä odottaa suhteellisen paljon, sillä jos We Tabitha menestyy jatkossakin yhtä hyvin, niin tulevaisuudessa tamman nimi tunnetaan todennäköisesti suhteellisen laajalti. Jälkeläisiä tämä neiti on kerennyt saamaan elämänsä aikana jo yhteensä kaksi kappaletta.
Emänemänisä Wea Tambourine oli kimo, 145cm korkea connemara-ori joka painottui elämänsä aikana pääsääntöisesti kouluratsastukseen, mutta jonka kerettiin kokeilla myös muutamia esteratsastuskilpailuita. Esteillä herran menestys oli suoraan sanottuna surkeaa, mutta omassa painotuslajissaan Wea Tambourine sen sijaan pärjäsi todella hyvin. Ori kerettiin palkita el&aauml;mänsä aikana muunmuassa kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla ja jälkeläisiä se sai yhteensä viisitoista kappaletta.
Emänemänemä Scarlett oli tiikerinkirjava, 142cm korkea ratsuponi-tamma joka oli puoksi poni ja puoliksi hevonen. Painotukseltaan tamma oli kouluratsastuspainotteinen ja laji ei tullutkaan kenelekään yllätyksenä, sillä tämän neidin suku oli täynnä menestyneitä kouluratsuja ja Scarlett omisti itsekin äärimmäisen kauniit ja lennokkaat askeleet. Ennen kuolemaansa tamma kerettiin palkita kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimäisellä palkinnolla ja kantakirjata toisella palkinnolla. Jälkeläisiä tämä neiti sai elämänsä aikana yhteensä kolme kappaletta.

Sukuselvitys © Entinen omistaja

Kisakalenteri

Kouluratsastus, 51 KRJ-sijoitusta

24.11.2013 KRJ (HeA) - 3/40
18.11.2013 KRJ (HeA) - 2/40
12.09.2013 KRJ (HeA) - 2/50
08.09.2013 KRJ (HeA) - 7/50
23.01.2014 KRJ (HeB) - 5/40
25.01.2014 KRJ (HeB) - 4/40
28.01.2014 KRJ (HeA) - 7/50
01.02.2014 KRJ (HeA) - 2/50
02.02.2014 KRJ (HeA) - 2/40
03.02.2014 KRJ (HeB) - 2/50
05.02.2014 KRJ (HeA) - 1/50
05.02.2014 KRJ (HeB) - 3/50
06.02.2014 KRJ (HeA) - 4/40
10.02.2014 KRJ (HeA) - 5/40
10.02.2014 KRJ (HeB) - 2/40
10.02.2014 KRJ (HeB) - 9/100
11.02.2014 KRJ (HeB) - 2/40
11.02.2014 KRJ (HeB) - 3/40
12.02.2014 KRJ (HeA) - 5/50
12.02.2014 KRJ (HeA) - 4/50
13.02.2014 KRJ (HeB) - 5/40
13.02.2014 KRJ (HeB) - 3/40
14.02.2014 KRJ (HeA) - 7/50
14.02.2014 KRJ (HeA) - 7/50
17.02.2014 KRJ (HeA) - 1/40
20.02.2014 KRJ (HeA) - 3/40
20.02.2014 KRJ (HeA) - 5/30
21.02.2014 KRJ (HeA) - 1/40
21.02.2014 KRJ (HeB) - 6/40
21.02.2014 KRJ (HeA) - 1/40
22.02.2014 KRJ (HeB) - 3/30
23.02.2014 KRJ (HeB) - 6/40
23.02.2014 KRJ (HeA) - 3/40
24.02.2014 KRJ (HeA) - 3/40
28.02.2014 KRJ (HeA) - 1/40
04.03.2014 KRJ (HeB) - 1/100
06.03.2014 KRJ (HeA) - 5/40
12.02.2014 KRJ (HeB) - 2/43
20.02.2014 KRJ (HeA) - 5/30
22.02.2014 KRJ (HeB) - 3/30
27.02.2014 KRJ (HeA) - 5/30
03.03.2014 KRJ (HeA) - 1/40
07.03.2014 KRJ (HeB) - 9/100
09.03.2014 KRJ (HeA) - 5/40
11.03.2014 KRJ (HeA) - 5/40
13.03.2014 KRJ (HeB) - 2/100
15.03.2014 KRJ (HeA) - 6/40
17.03.2014 KRJ (HeA) - 6/40
19.03.2014 KRJ (HeA) - 3/40
22.03.2014 KRJ (HeA) - 6/40
22.03.2014 KRJ (HeA) - 5/40

Esteratsastus, 32 ERJ-sijoitusta

22.03.2014 ERJ (60cm) - 3/30
14.04.2014 ERJ (60cm) - 1/30
16.04.2014 ERJ (60cm) - 4/30
21.04.2014 ERJ (70cm) - 4/40
03.05.2014 ERJ (60cm) - 1/30
04.05.2014 ERJ (60cm) - 5/30
04.05.2014 ERJ (60cm) - 1/40
07.05.2014 ERJ (60cm) - 3/36
18.05.2014 ERJ (70cm) - 3/30
19.05.2014 ERJ (60cm) - 5/30
20.05.2014 ERJ (70cm) - 5/30
21.05.2014 ERJ (60cm) - 2/30
21.05.2014 ERJ (70cm) - 2/30
23.05.2014 ERJ (70cm) - 2/30
27.05.2014 ERJ (60cm) - 5/30
27.05.2014 ERJ (70cm) - 1/30
01.06.2014 ERJ (60cm) - 1/30
01.06.2014 ERJ (70cm) - 3/40
01.06.2014 ERJ (70cm) - 2/21
02.06.2014 ERJ (70cm) - 3/21
02.06.2014 ERJ (60cm) - 2/40
10.06.2014 ERJ (60cm) - 5/30
11.06.2014 ERJ (60cm) - 5/30
22.06.2014 ERJ (60cm) - 3/25
25.06.2014 ERJ (60cm) - 4/25
25.06.2014 ERJ (70cm) - 2/23
26.06.2014 ERJ (60cm) - 3/30
30.06.2014 ERJ-Cup (70cm) - 13/202
04.07.2014 ERJ (60cm) - 3/37
12.07.2014 ERJ (70cm) - 1/19
29.07.2014 ERJ (70cm) - 3/30
31.07.2014 ERJ (70cm) - 3/30

Kenttäratsastus, 15 KERJ-sijoitusta

11.04.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 1/24
24.04.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 1/19
29.04.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 4/24
02.05.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 1/6
03.05.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 1/6
03.05.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 2/9
05.05.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 2/6
08.05.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 1/6
14.05.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 2/6
15.05.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 1/6
15.05.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 2/6
16.05.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 1/6
28.05.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 1/8
30.05.2014 KERJ-Cup (Aloittelijaluokka) - 2/19
12.07.2014 KERJ (Aloittelijaluokka) - 2/6

Päiväkirja & Valmennukset

30.01.2014

Talvisen kylmä ja kolea sää oli jo pitkään kolkutellut  Essenin laitamia, mutta miinusasteita oli ollut vain öisin. Eilen suuret raskaat pilvet kuitenkin toivat odotettavissa  olleen lumimyräkän mukanaan. Myräkän mukana tuli perinteinen kaaos ja hämmennys, mutta tänään kaikki oli rauhaisaa ja  valkoista. Pian lumi taas sulaisi ja maisema palautuisi harmaaksi, mutta saisimme nauttia valkoisesta puuterilumesta ainakin parin päivän ajan. Aamupäivällä päätin viedä Tigerin  pienelle kävelylenkille. Ori pyöriskeli hieman levottoman oloisesti karsinassaan kun kävin noutamassa sen tallista.  Puin sille toppaloimen ja nahkariimun, johon kiinnitin nahkaisen riimunnarun ketjulla. Astellessamme ulos tallin pääovista Tiger nosti päänsä ja höristeli korviaan, silmäillen  maisemaa hieman yllättyneen näköisenä. Sille tuttu maisema oli nyt vakoinen ja kirkas, pehmeän untuvan peitossa. Ori  hirnahti kuuluvasti tarhassa oleville tovereilleen. Suuntasin askeleemme kohti hiekkatietä, orin steppaillessa innostuneesti  vierelläni. Hetken kuluttua sekin kuitenkin rauhoittui ja seurasi nätisti vierelläni. Välillä ori unohtui katselemaan  maisemia, jolloin sain hoputtaa sitä taas liikkeelle. Teimme mukavan puolen tunnin lenkin, jonka jälkeen palasimme tallille.  Perillä tallissa puuhastelin hetken orin kanssa, jonka jälkeen lähdin jatkamaan päivän muita askareita.

01.02.2014

Aamupäivä oli ollut kiireinen toimistolla ja lisäksi olin jäänyt suustani kiinni kasvatin omistajan kanssa, joka soitti  ja kertoi meiltä ostamansa hevosen kuulumisia. Söin nopean lounaan ja suuntasin askeleeni kohti tallia. Tänään olisi  Tigerin vuoro saada hieman huomiota osakseen, joten ajattelin pestä ja puunata orin oikein hienoksi. Tallissa Tiger tervehti  minua matalalla hörähdyksellä kun lähestyin sen karsinaa. Seurustelin hetken orin kanssa ja rapsuttelin sen niskaa,  jossa oli selvästi kovin kutiava kohta tänään. Seuraavaksi vein orin pesupaikalle ja huuhtelin sen ensin kauttaaltaan.  Kiinnitin orin seinässä olevaan koukkuun riimunnarulla ja ryhdyin saippuoimaan sitä. Kun ori oli huuhdeltu ja kuivattu  kuivaimella, talutin sen takaisin karsinaansa. Siellä harjasin sen ensin kertaalleen kokonaan, jonka jälkeen suihkutin shineriä sen koko karvapeitteeseen ja jouhiin.  Seuraava harjauskierros jätti jälkeensä puhtautta kiiltävän orin. Putsasin ja kiillotin Tigerin kaviot ja selvitin sen  harjan ja hännän. Kun olin vihdoinkin valmis, oli aurinkokin jo laskenut ja ulkona oli hämärää. Hommassa oli kulunut  huomaamattani muutama tunti, mutta se oli kyllä vaivan arvoista! Tiger oli mielissään saamastaan huomiosta ja omistaja iloinen  puhtaasta ja hienosta orista. Hellin oria vielä hetken, jonka jälkeen jätin sen karsinaansa odottamaan iltaruokia.

14.02.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Kiiu

Teitte maneesissa pohkeeväistöä ja pysähdyksiä. Jatkoitte toisella tehtävällä. Tiger karkasi pohkeen taakse, mutta Lumienkuli sai kuitenkin Tigerin tekemään töitä ja eikä orii enään kadonnut pohkeen taakse. Ravi näytti ok'lta, joten aloititte laukkaamaan. Aluksi Tiger liikkui liian pitkänä, joten Lumienkuli yritti lyhentää oriinsa laukkaa. Lumienkuli onnistui, seuraavaksi aloitte tehdä vastalaukka harjoituksia. Teitte vastalaukka harjoituksia neljä kappaletta ja kaikki sujui hyvin. Laukkailun jälkeen teitte ravissa temponlisäyksiä. Temponlisäyksien jälkeen siirryitte käyntiin. Teitte käynnissä avotaivutuksia. Teitte molempiin suuntiin avotaivutuksia. Sitten saitte kävellä hetken pitkin ohjin. Keräsit ohjat takaisin ja ravailitte hetken. Seuraavana tehtävänä teillä oli nostaa laukka kirjaimessa ja siirtää raviin seuraavassa kirjaimessa. Aluksi Tiger laukkasi lujaa, joten lumienkuli joitui tekemään voltteja. Teitte toisesta suunnasta samaa tehtävää. Laukkailun jälkeen siirryitte raviin ja aloitte tehdä loppuverryttelyjä itsenäisesti. "Tigerin kanssa voisi harjoitella samanlaista tehtävää kuin tuo viimeinen laukkatehtävä. Avot ja väistöt menivät hyvin."

18.02.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Mariis

Saavuin hyvissä ajoin tallille, missä oli tarkoitus pitää kouluvalmennus poniori Hartwig's Triggerille ja Lumienkulille. Ratsukko oli jo oma-aloitteisesti aloittaneet alkulämmittelyt pitkin ohjin kävellen ja annoin Lumienkulille luvan raviin siirtymiseen hyvän tutuman poniin saatuaan. Piakkoin siirtyi ratsukko raviin, eikä ollut epäilystäkään Tigerin energiatasosta - ori kaahasi kuin tuli hännän alla ja hetkittäin tuntui, kuin Lumienkulilla ei olisi mitään kontrollia poniin. Käskin naisen tehdä reilusti voltteja ja taivuttaa Tigeriä vuoron perään molempiin suuntiin, ettei orilla jää yhtään aikaa kaahailuun.
Kun Lumienkuli hetken taistelun jälkeen sai poninsa kuuntelemaan ja pitämään mielen työskentelyssä, annoin ratsukolle ensimmäisen tehtävän: Ratsukon tuli tehdä ravissa molempiin päätyihin isot ympyrät sisälle asettaen, minkä jälkeen toinen pitkä sivu avotaivutuksessa ja toinen sulkutaivutuksessa. Ympyrät sujuivat Tigeriltä ja Lumienkulilta oikein nätisti, mutta taivutukset eivät sujuneet sitten millään. Avotaivutuksessa ori rynni ainoastaan sisälle asettuneena eteenpäin, kun taas sulkutaivutuksessa siirtyi pelkän perän sijasta koko poni uran sisäpuolelle. Neuvoin Lumienkulia oikeiden apujen kanssa, mutta Tigerin niskurointi vain jatkui. Käskin jo hiukan epätoivoisen oloista naista jatkamaan tehtävää niin kauan, kunnes se menee just eikä melkein. Itsekkin kerkesin siinä muutaman kerran käydä luovuttamisen partaalla, mutta kun ratsukko kerran sai tehtävän onnistumaan täydellisesti, ei ongelmia tullut enään lainkaan.
Loppuvalmennukseen päätin antaa ratsukon vähän laukata, kuitenkin ihan hallitusti tehtävää tehden. Pyysin Lumienkulia nostamaan oikean laukan ja jatkamaan uralla niin kauan, kunnes Tiger kulkee juuri haluttua vauhtia. Muutamaa kierrosta enempää ei tarvinnut ratsukon uralla jatkaa, kun voitiin jo aloittaa itse tehtävä: Lumienkulin tuli kääntää poninsa aina pitkän sivun alusta kokorataleikkaalle ja vaihtaa laukka käynnin kautta radan keskellä - tietenkin mahdollisimman vähällä käyntiaskel määrällä. Ensimmäiset vaihdot eivät todellakaan olleet halutussa nopeudessa, vaan Tiger käveli turhankin rennosti ja pitkään ennen uudelleen laukkaan siirtymistä. Ehkä ori tarvitsi vain hetken lämmittelyä, mutta pian alkunihkeyden jälkeen onnistui ratsukolta laukanvaihdot kahdenkin käyntiaskeleen jälkeen. Onnistumisten jatkuessa, päätin sen olevan hyvä vaihe lopettaa. Annoin Lumienkulille luvan loppuverrytellä Tiger itsenäisesti ja sillä aikaa itse kehuin naisen pitkäjänteisyyttä poninsa kanssa.

21.02.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Veera R.

Tänään valmennettavakseni pääsi pilkkuponi Tiger omistajansa kanssa. Valmennuksen aiheena oli kouluratsastus ja aluksi pyysin ratsukkoa menemään alkukäyntejä uralla pitkin ohjin. Hetken alkukäyntien jälkeen pyysin ratsastajaa kokoamaan ohjat ja siirtymään raviin. Ratsukko ravasi muutaman kierroksen ja sitten pyysin heitä tekemään jokaisessa kulmassa ympyrän. Tiger oli koko näiden lämmittelyjen ajan, kun dynamiittipötkö, jota ratsastaja sai kunnolla pidättää ja ohjata menosuuntaan. Aloitimme lämmittelyjen jälkeen valmennuksen pysäytyksillä, peruutuksilla ja tempon vaihteluilla. Tempon vaihtelut onnistuivat ratsukolta hienosti, mutta peruutukset ja pysäytykset tuottivat hieman hankaluuksia, sillä Tiger olisi koko ajan ollut menossa. Teimme aluksi tätä käynnissä ja sitten siirryimme tekemään sitä ravissa. Toistimme myös saman toiseen suuntaan, jolloin tehtävä onnistui orilta jo paremmin. Tämän jälkeen ratsukko sai laukata muutaman kierroksen vapaasti ja sitten olikin jo loppukäyntien vuoro, sillä tänään tarkoituksena oli saada ori kuuntelemaan ratsastajaa hieman paremmin.

23.02.2014 Sijoitukset täynnä!

Tänään koitti se odotettu päivä kun Tigerin sijoitukset kouluratsastuksesta täyttyivät vihdoin! On siis sanomattakin selvää, että olemme Veeran kanssa enemmän kuin ylpeitä tästä kouluratsastuspainotteisesta herrastamme. Omalla tavallaan onkin äärimmäisen haikeaa kun poni saa lopettaa omassa painotuslajissaan kilpailemisen... Toisaalta taasen se on äärimmäisen helpottavaa sillä tietää, että jälleen ollaan yksi askel lähempänä laatuarvosteluihin osallistumista. Nyt Tigeriltä puuttuukin vielä jälkeläisnäyttö, sekä muutamiin valmennuksiin osallistuminen ja sen jälkeen ori ollaan viemässä ainakin kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, sekä mahdollisesti yleislaatuarvosteluun, riippuen siitä miten yleislaatuarvostelu tuntuu myöhemmin sopivan Tigerin suunnitelmiin. Tänään aion kumminkin hemmotella Tigeriä oikein kunnolla ja herra pääseekin lomailemaan koko päiväksi laitumelle ja sisään ottamisen jälkeen ori saa muutaman herkkupalan ruuan lisäksi. Nyt vain täytyy alkaa mainostamaan Tigeriä jalostuskäyttöön, sillä eihän herra saa muuten ikinä jälkeläisnäyttöjään kasaan. Suunnitelmissa olisi myös jättää meille Sahne Studiin ainakin yksi jälkeläinen kasvamaan, sekä jatkamaan isänsä' uraa kouluratsastuksessa, jos ei muusta syystä niin ainakin orin mahtavan värityksen vuoksi!

24.02.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Susanna

Lumienkuli ratsasti Tigerillä maneesiin. Ori pysyi käynnissä, mutta tanssahteli välillä. Kumminkin lumienkuli sai Tigerin kävelemään reippaasti, mutta kohtuullississa määrin. Ori tepsutteli reippaasti eteenpäin. - Ota ravia Tigerin kanssa, yritä saada se kulkemaan haluamallasi tavalla, käytä kumminkin pieniä apuja, Susanna huuhdahti maneesin laidalta. Tiger lähti keinuvaan raviin, hieman liian reippaasti, silti lumienkuli sai sen pysymään muodossa. Lumienkuli oli selvästikkin ratsastanut orilla aikaisemmin, sen huomasi askeleista ja avuista. - Tee voltteja S ja R, niin että niistä tulee pyöreitä ja kymmenmetrisiä. Tigerin mieleen ei ollut volttien teko, se lähti kaula vinksallaan eteenpäin. - Käännä se silti, vaikka olette siellä. Älä anna sen voittaa, ääni raikui maneesissa. Jotenkin lumienkuli sai orin voltille, hankalasta alusta huolimatta. Teimme vielä 8 volttia, ennen seuraavaa tehtävää. - Okei, menee ihan hyvin. Seuraavaksi ota keskiravia aina päätyympyrällä, koko ympyrä.
Tiger lähti innokaasti liikkeelle, turhankin. Se meni ensin kovaa, sitten hitaasti. Lumienkuli sai orin menemään toivottua vauhtia, ympyröillä ja pitkillä sivuilla. Tiger näytti mahtavalta mennessään kunnolla ja hyvin. Orin olemus hehkui lihaksia, kovaa työskentelyä ja hyvän ratsastajan. - Seuraavaksi ympyrän keskeltä nostat laukan, laukkaa harjoituslaukalla puoliympyrää. Aloita täältä päästä. Tigerin korvat nousivat pystyyn sen tullessa ympyrälle. Pieni pohje ja ori laukkasi nätisti kaula kaarella. - Se meni hyvin, hieman hallitumpaa laukkaa vielä, muuten tosi hyvä. Seuraavalla ympyrällä näimme ja koimme loistavan laukan. - Okei, kävelkää ihan hetki. Tiger olisi voinut vielä mennä kovaa, mutta pitäähän aina välillä vähän rauhoittua.
- Tule seuraavaksi S voltti, kun tulet uralle nosta laukka. Laukkaile siinä sitten kierros, kun tulet voltille, ota ravissa se. Tällä kertaa Tiger lähti kunnollisesti nostamaan laukan, puolivälissä se tipahti raville. - Jatka vaan. Saimme kuin saimmekin orin laukkamaan 5 kertaa kierroksen. - Nyt kokeillaan pohkeenväistöä, haluan nähdä mihin orista on. Tule ensin vain vasemman puoleinen pitkäsivu pohkeenväistössä. Tiger heilautteli hieman päätään, mutta kuunteli lumienkulia. Saimme pohkeenväistöä ulos kaksi pitkää sivu. -Tule nyt B:stä H:hon Keskilaukkaa. Tiger sai puserrettua mahtavan laukan 5 kertaa. - Okei, tule E:estä M:mään Harjoituslaukkaa. Tiger noudatti ohjeita, muttei olisi enään jaksanut tehdä töitä. - Riittää tältä erää, voit siis loppuverryytellä rauhassa.

27.02.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Melle

Lumienkuli verrytteli kauniin vaaleea oriaan maneesissa saapuessani valmentamaan. Tiger vaikutti hieman kuumalta ja se näytti käytännössä juoksevan ratsastajansa apuja aika täydellisesti karkuun. Aloinkin heti neuvomaan Lumienkulia ja kehotin häntä ottamaan mahdollisimman tasaisen ohjastuntuman Tigeriin sekä myötäilemään sen liikkeitä, vaikka ori sinkoilisikin aivan päättömästi ratsastajansa alla. Lumienkulin rento ratsastus selässä sai orin heti rauhoittumaan hetkeksi ja aloimme työskentelemään käynnissä pysähdyksin, peruutuksin sekä suurin voltein, joilla taivuteltiin hevosta ulos- sekä sisällepäin. Alkuun taivutteleminen näytti olevan työn ja tuskan takana, muistutin Lumienkulia ratsastamaan paljon pohkeella ja taivuttelemaan erityisesti sisäpohkeella ulkoapuja vasten. Pikkuhiljaa Tiger näytti antavan käynnisäsä periksi, joten kehotin ratsukon siirtymään raviin.
Alkuun Tiger jännittyi taas varsin voimakkaasti, mutta tasaisen ohjastuntuman sekä mahdollisimman pehmeiden apujen ansiosta Lumienkuli sai sen rentoutumaan kohtuullisen nopeasti ja pääsimme työskentelemään. Kummallekin pitkälle sivulle piti työstää pohkeenväistöä mahdollisimman loivasti suoralla hevosella. Alkuun Tiger valui ulospäin hieman liikaa ulkolavallaan, joten muistutin ulko-ohjan tuesta, jonka jälkeen ratsukko saikin tehtyä varsin kauniita ja tasaisia pohkeenväistöjä. Laukassa aloitettiin vasemmassa kierroksessa pääty-ympyrällä. Tiger kuumui heti laukannosto avut saatuaan, mutta nyt neuvoin Lumienkulia tekemään uuden noston aina kolmen laukka askeleen jälkeen. Näin saimme pikkuhiljaa Lumienkulin alle todella herkästi sekä pienillä avuilla toimivan ratsun. Tiger alkoi käyttämään ernergiaansa nyt positiivisella tavalla ja pääsimme harjoittelemaan laukassa viellä vastataivutusta sekä yksittäisiä vaihtoja.
Lopetimme suoritukset onnistumiseen ja kehotin Lumienkulia olemaan hyvin kärsivällinen Tigerin kanssa. Hiljaa hyvä tulee !

05.03.2014 Kouluvalmennus, valmentajana wishmaster

Kentällä ravaili vallattoman näköisesti pilkullinen ori. Ratsastajan kanssa tervehdykset vaihdettuamme ohjeistin jatkamaan alkuverryttelyä ympyräharjoituksilla tehden siirtymisiä ravin ja laukan välillä. Tiger oli energisen oloinen ja ratsastajalla oli selkeästi täysi työ pitää ori järkevässä tahdissa. Pyysin liittämään ympyrälle suunnan vaihdokset kahden kierroksen välein ja jatkamaan ravissa. Tämä tehtävä selkeästi herkisti Tigeriä, kun sen pitikin miettiä mihin jalkansa asettaa. Kun meno alkoi olla tasaista, annoin tehtäväksi suorittaa pitkällä sivulla avotaivutuksen ravissa, jonka jälkeen siirtymään laukkaan, voltti vastakkaisella pitkällä sivulla ja rakaisin raviin ja pitkällä sivulla avotaivutus. Tiger liikkui vaivattomasti ja kauniisti, kehuin ratsastajan eleetöntä avunantoa. Muutamien onnistuneiden suoritusten jälkeen olikin aika harjoitella vastalaukkaa.
Ohjeistin ratsastamaan ravissa ja nostamaan toisen päädyn pitkän sivun lopussa vastalaukan ja tekemään loivan kaaren vastalaukassa päätyyn. Tigerillä meinasi olla hankaluuksia ymmärtää ratsastajan apuja ja kävinkin ratsastajan kanssa yksityiskohtaisesti läpi vastalaukan noston. Tämän jälkeen tehtävä alkoi sujui vaivattoman näköisesti ja saatoinkin antaa luvan loppukäynteihin.

07.03.2014 Kouluvalmennus, valmentajana wishmaster

Toisella treenikerralla Tiger oli valppaamman oloinen kuin edellisellä kerralla. Ori tepasteli sivuaskelia sen minkä kerkesi ja etupääkin tuntui hieman turhan kevyeltä. Ensimmäisenä käännyinkin siis ratsastajan puoleen ja napakasti käskin rentouttamaan hartiat ja laskemaan painon alas. Ratsastajan rentouduttua Tigerkin selkeästi otti askeleen rauhallisuutta kohti, vaikka olikin edelleen levoton. Ensimmäiseksi tehtäväksi annoin nelikaarisia kiemurauria ravi-käynti siirtymiä tehden. Ratsastaja oli edelleenkin jännittynyt ja muutaman kysymyksen jälkeen selvisikin, että häntä jännittää jos ori keksii kepposiaan. Luovuin ideasta harjoitella tänään hankalampia tehtäviä, nyt olisi parempi keskittyä  siirtymiin ja hevosen hallintaan helpoilla tehtävillä.
Kiemuraurat alkoivat pikkuhiljaa muokkautua säntillisemmiksi. Ratsastajan rentoutuessa hänen apunsakin pehmenivät ja Tiger tuntui olevan yhteistyöhaluisempi. Kiemuraurien jälkeen pyysin ratsastajaa vielä ratsastamaan lävistäjäkahdeksikkoa ja tekemään lävistäjien keskellä laukanvaihdon käynnin kautta. Tiger toimi erittäin kuuliaisesti ja laukanvaihdot olivat hyvin onnistuneita ja erittäin tarkkoja. Vaihtojen jälkeen pyysin vielä ravailemaan pienen tovin, jonka jälkeen olikin aika jo loppukäynneille.

22.03.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Veera R.

Tänään pääsin jo toista kertaa valmentamaan tätä pilkkuponia. Tiger ratsatajineen oli jo kentällä verryttelemässä, kun saavuin paikalle. Katselin hetken aikaa ratsukon menoa, ennen kuin aloitimme itse valmennuksen. Ratsukko oli edellisessä valmennuksessaan ratsastajan mukaan harjoitellut siirtymisiä, joten päätimme jatkaa vielä niiden parissa. Aluksi ratsukon tuli ottaa erittäin hidasta käyntiä ja sitten mahdollisimman reipasta käyntiä. Ratsastaja ei meinannut saada Tigeriä menemään hidasta käyntiä vaan kerran ori yritti jopa pakittaa ratsastajan pidättäessä sitä. Päätimme muutaman yrityksen jälkeen siirtyä raviin tekemään samaa. Tässä Tigeriltä sujui homma jo paremmin ja pyysin ratsukkoa vaihtamaan suuntaa. Teimme tähän suuntaa saman paitsi, eka teimme tehtävän ravissa ja sitten käynnissä. Näiden jälkeen pyysin ratsastajaa siirtymään laukkaan ja tekemään aina jokaisen sivun keskikohdassa ison ympyrän. Tämän toisimme molempiin suuntiin ja sitten lopetimme valmennuksen tältä kerralta tähän.

05.05.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Kaneli

Lumienkuli ja Tiger tulivat maanantai iltapäivänä omalle tallilleni valmennustunnillensa. Olin jo siirtänyt kentällä olleet esteet sivuun, koska kyseessä olisi koulutunti ja esteitä emme ylittäisi silloin. Tiger vaikutti jo heti kättelyssä energiseltä ja hieman jopa, öh... helposti johdon ottavalta ponilta. Lumienkuli  nousi orinsa selkään minun vielä laittaessa pari maapuomia kentältä sivuun. Tigerin käynti oli energistä ja matkaavoittavaa. Ponin sukua kysellessä sain selville, että orin lähisuvusta löytyi ripaus arabiverta, joka selittikin sitten orin luonnetta hieman. Tunti aloitettiin lämmittelyllä, jonka ainaka tarkkailin ratsukon yhteistyötä ja yleisvaikutelmaa. Välillä molemmilla ratsukon osapuolilla oli eri näkemykset siitä, mitä tehtäisiin ja Tiger ei aina meinannut kovin helposti ilman pientä "köydenvetoa" suostumaan yhteistyöhön. 
Teidän ensimmäiseksi tehtäväksi annoin pohkeenväistön keskihalkaisijalta kohti uraa. Aluksi menitte liikaa poikittaissuuntaan, jolloin syntynyttä lopputulosta ei oikein voinut sanoa pohkeenväistöksi. Tiger melkein käveli koko liikkeen ajan tai poljentaa puuttui. Toisella kerralla petrasitte jo todella paljon ja saitte aikaan hyvän pohkeenväistön. Asetus oli hyvä ja nyt ori polki jopa hieman alleen. Seuraavaksi saitte luvan harjoitella ihan perusasiaa eli pysähdystä. Tiger oli hieman alkanut rauhoittumaan, joten odotin tämän onnistuvan teiltä todellakin leikiten. Ekoilla kerroilla pysähdys venyi hieman liian pitkäksi ja kerran se jäi liian lyhyeksi. Käskin sinun hieman rauhoittelemaan ponia varmoilla otteillasi ja tekemään vaikka tarpeen vaatiessa pari volttia ennen pysähdystä sekä valmistelemaan sen oikein huolella. Pikku hiljaa pysähdyksistänne tuli todella tarkkoja ja minä nostin teille vain peukkuja kentän reunalta. Käskin antamaan orille hieman pidemmät ohjat ja jäähdyttelemään sen.

05.06.2014 Leirikertomus, kirjoittajana Pierre

En ole koskaan ollut mikään kummoinen poni-ihminen, ja etenkään ratsuponit eivät ole koskaan minua sytyttäneet. Hartwig's Trigger oli kuitenkin valloittava ilmestyt Peppi Pitkätossun heppa -lookilla, joten päätin antaa orille mahdollisuuden nostaa rotunsa pisteitä silmissäni. Harjailin Tigeriä karsinan viileydessä, eikä kumpikaan ollut kovin innostunut menemään paahtavaan auringonpaisteeseen kouluratsastusta harjoittelemaan. Varustin orin nopeasti mutta tarkasti, eikä tämä juurikaan kiinnittänyt huomiota toimiini. Talutin orin kentälle tämän saatua varusteet niskaansa, mikä ei kuitenkaan ollut niin helposti tehty kuin sanottu: Tiger hötkyili ja spurttasi toistuvasti eteenpäin, mutta sain kuin sainkin hillittyä orin ja talutettua tämän kentälle. Säädin jalustimet, kiristin satulavyön ja kipusin orin selkään. Verryttelin Tigerin huolella käynnissä sekä ravissa, sillä olin kuullut tämän helpottavan myöhempää työskentelyä orin kanssa. Ratsuni yritti välillä puskea apujeni läpi ja tehdä mitä mieli teki, mutta pienillä pidätteillä ja istunnan tehostamisella sain ponin takaisin ruotuun. Ilmeisesti helteinen ilma oli vienyt oristakin ylimääräiset mehut pois. Harjoittelumme oli tänään melko laukkapainotteista, ja alkuverryttelyjen jälkeen siirryimmekin vastalaukan treenaamiseen.  Tiger liikkui laiskasti, mutta sain orin nostamaan kierroksen vastaisen laukan pari kertaa. Ori tiputti pari kertaa raville, mutta hoputtamalla tämä vaihtoi taas askellajiaan. Siirryimme pian laukanvaihtoihin, jotka teimme käynnin kautta. Pilkullinen ponini laukkasi laiskasti jaloillaan polkien ja kaulaa laiskasti kannatellen, eikä tätä tarvinnut kahta kertaa pyytää tiputtamaan käyntiin. Nopea laukanvaihto käynnin kautta ei kuitenkaan tuntunut miellyttävän Tigeriä, vaan tämä harppoi puoli kenttää ennen kuin nosti laukan uudelleen. Jankkasimme harjoitusta ties kuin monta kertaa, mutta onnistuimme lopulta päättämään ensimmäisen yhteisen ratsastustuokiomme onnistuneeseen suoritukseen.

07.06.2014 Leirikertomus, kirjoittajana Pierre

Lauantaina oli vuorossa toinen yhteinen päivä vieraan ratsun kanssa. Aloitimme päivän hevosen puunaamisen kisakuntoon, ja suuntasinkin Tigerin kimpsujen ja kapsujen kanssa tämän karsinalle. Ensitöikseni talutin pilkkuponin pesukarsinaan ja huuhtelin tämän valkoiset jalat haalealla, juoksevalla vedellä. Kropan muut likatahrat putsasin kostealla sienellä ja ylimääräiset vedet kaavin pois hikiviilalla. Talutin Tigerin takaisin karsinaan, ja harjasin tämän ensin korvista kavioihin koluten samalla orin koko harjakokoelman läpi. Kaviot putsasin harjapäistä kaviokoukkua käyttäen, ja lopuksi sipaisin kavion ulkopuolelle hieman kavioöljyä, joka teki orin kavioihin kivan kiillon. Seuraavaksi siirryin jouhien kimppuun: setvin takut sormillani ja pintakerroksen harjasin vielä isolla pölyharjalla suoraksi. Jaoin harjan ensin kymmeneen osaan ja laitoin ne kiinni ponnarilla. Tiger ei liiemmin innostunut harjan tuunaus -operaatiostani, vaan protestoi äkäisesti ees taas liikkuen. Jätinkin jouhet välillä rauhaan ja muuten vain harjailin tai rapsuttelin oria, jotta tämä ei hermostuisi liiaksi. Pienen paussin jälkeen letitin juuri ponnareille laittamani harjatupsut, ja pyöritin letit pienille rullille ennen kuin kiinnitin ne kuminauhoilla sykeröiksi. Harkitsin vielä neulan ja langan käyttöä, mutta ponini ei lämmennyt idealle, joten kampaus saisi luvan pysyä kuosissa muutaman kuminauhan voimin. Lopuksi letitin hännän kalanruotoletille ja voilà, olimme valmiit! Suuntasimme muiden mukana kentälle leikkimielistä tasapainokilpailua varten. Kapusin Tigerin selkään ja kehotin tämän liikkeelle. Luulin olevani vahvoilla kisassa, sillä tämän tyyppisiä harjoituksia on tullut tehtyä ties kuinka monesti. Piskuisen ponin liikkeet ovat kuitenkin aivan eri maata kuin ison hevosen, enkä kaikesta yrittämisestä huolimatta onnistunut kovin mallikkaasti Tigerin sipsuttavissa, nopeissa askelissa istumaan. Vaikka välillä rötkötinkin orin kaulalla, en valunut kertaakaan aivan maahan asti. Tiger liikkui kuitenkin huomattavasti nätimmin koko tunnin ajan kuin ensimmäisellä ratsastuskerrallamme, ja olinkin erittäin tyytyväinen ratsuni työskentelyyn.

14.07.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Satu

Ratsastaja kokosi ohjia käsiinsä suloisen ponin kipittäessä tämän alla. Tiikerinkirjava asteli reippaita, lyhyitä askelia eteenpäin, totesimpa ettei varmastikaan rauhallisin hevonen kyseessä. Käskin lumienkulin ruveta ravailemaan, aluksi keventäen. Kentän pisimmillä sivuilla ravia reippaammin ja lyhyillä sivuilla taas kiinni. Muutaman kokonaisen kierroksen jälkeen lumienkulin tuli istua alas satulaan ja tehdä avut istunnalla. Ihan alkuun Tiger vain kiisi ratsastajansa alla, eikä tämä oikein saanut kontaktia poniinsa, varsinkaan hidastusosuuksilla. Lumienkuli yritti ohjeideni mukaan valmistella ratsuaan valmiiksi lyhyttä sivua  varten, jottei tälle tulisi hirmuinen kiire yrittää hidastaa ratsuaan. Ratsukko sai vääntää töitä, mutta kärsiväisellä ja rehdillä työskentelyllä Tiger lopulta hidasti tahtiaan lumienkulin haluamassa pisteessä. Siispä ratsukko sai hetken aikaa kävellä, mutta lumienkulin tuli pitää ohjat käsissään kaikesta huolimatta. Pian siirryimme laukkaamaan. Ratsukon tuli ratsastaa kulmasta normaalisti lyhyelle päädylle ja ohittaa keskihalkaisija-linja ravissa. Kuitenkin, ennen uraa ratsukon tuli kääntyä uran sisäpuolelle ja väistättää siitä keskihalkiaisijalle. Tuohon päästyään ratsukko nosti laukan ja laukkasi vastakkaiseen päätyyn, josta kääntyi jompaan kumpaan suuntaan ja tulla tehtävä taas uudelleen. Tiger suoriutui pohkeenväistöistä mainiosti, lumienkulin ei tarvinnut paljoa pyytää kun ori jo teki työtä käskettyä. Itse laukkaosuudella oripoika innostui lievästi sanottuna ja lähti heittelemään itseään puolelta toiselle. Tehtävä heti uudelleen ja uudelleen. Laukat onnistuivat joka kerta vaan paremmin ja pian ilmoitinkin, että lumienkuli voisi alkaa ravailemaan rennosti ympäri kenttää ja pikkuhiljaa pidentää ohjia. Hieno hevonen hienon ratsastajan kera, oli mukava käydä tutustumassa tähän hassuun orhiin.